La sfarsitul secolului al XIX-lea, o data cu crearea primelor parcuri nationale in tarile anglo-saxone, a aparut ideea rezervarii spatiilor naturale pentru a proteja si conserva bionatura. Lucrurile s-au miscat rapid, drept dovada in 1935 a luat nastere in Romania Parcul National Retezat.
Parcul este situat in partea de sud-vest a tarii, pe teritoriul judetului Hunedoara, fiind un teritoriu relativ vast, cu o bogatie biologica, calitate peisajera si istorie bogata, aspecte care il claseaza cu usurinta drept un bun exceptional de patrimoniu.
Infiintarea Parcului National Retezat in 1935 reprezinta recunoasterea oficiala a bogatiei patrimoniului natural al Carpatilor Meridionali si a necesitatii tuturor de a-l conserva. Suprafata parcului a apartinut Casei Regale, fiind domeniu de vanatoare. In 1979 acesta a devenit cunoscut ca Rezervatie a Biosferei datorita statutului de arie naturala protejata de interes national si international.
Situat in Carpatii Meridionali, in judetul Hunedoara, parcul se intinde pe o suprafata de aproximativ 38.000 ha si are o altitudine cuprinsa intre 800 de metri si 2.509 metri (Varful Peleaga, muntii Retezat). O mare varietate de roci magmatice, metamorfice si sedimentare alcatuiesc teritoriul parcului. Peisajul original si complex al parcului este creat din creste ascutite, coame cu profil greoi, circuri si vai glaciare. In total, in interiorul Parcului exista 20 de varfuri de peste 2000 de metri si aproximativ 80 de lacuri glaciare.
Climatul este temperat montan, avand influente mediteraneene in partea de sud-vest, iar la inaltimi ce depasesc 2000 de metri climatul este alpin.
Monumente naturale
Reteaua hidrografica este bogata si complexa, fiind alcatuita din paraie, rauri si lacuri de origine glaciara. Lacul Bucura este cunoscut ca fiind cel mai mare lac glaciar din Romania, se afla la altitudinea de 2041 m si are o suprafata de aproximativ 9 ha. Lacul Zanoaga este cel mai adanc lac, cu adancimea de 29 m.
Patrimoniul natural al Retezatului este deosebit de valoros datorita speciilor rare de plante care se intalnesc pe suprafata lui. Speciile rare de garofita, darie, flamanzica, anghelina, floare de colt, pelin sau sangele voinicului sunt adevarate nestemate ale Retezatului. O treime din totalul speciilor de plante existente pe teritoriul Romaniei se gasesc in Retezat. Locurile mai adapostite dau nastere unei vegetatii cu caracter termofil: sanziene, barbisoara, trifoiul iepuresc, rasura, paduri de fag sau in amestec cu brad si molid. La altitudini mai mari de 1.700 de metri intalnim tufarisuri de jneapan, smardar, afin, merisor, ienupar pitic, ghintura.
Etajul alpin cuprinde specii de paius, paiusca uriasa sau rogoz.
Parcul National Retezat adaposteste 55 de specii de mamifere (dintre care 22 ocrotite de lege). Dintre mamifere amintim: capra neagra, capriorul, cerbul, ursul, lupul, rasul, mistretul, pisica salbatica etc. Pasarile sunt si ele de asemenea reprezentate de o multitudine de specii precum: acvile, cocosul de munte, bufnita etc. Datorita retelei hidrografice, fauna apei este si ea reprezentata de pesti (pastrav de lac, pastrav curcubeu, lipanul).
DESCOPERA ROMÂNIA, DESCOPERA MUNTII RETEZAT