Autorizatii de mediu - 0745.486.800 sau 0732.516.345

DECLARATII AFM

Agentii economici care desfasoara activitati de import, achizitioneaza intracomunitar sau desfasoara activitati de productie trebuie sa depuna declaratii la fondul de mediu. Legislatia impune multe obligatii legale privind intocmirea si depunerea declaratiilor lunare la Administratia Fondului pentru Mediu, in functie de activitatea desfasurata.

Taxele si contributiile la Fondul pentru Mediu sunt reglementate prin Ordonanța de Urgenta 196/2005, iar metodologia de calcul a acestora este descrisa in Ordinul 578/2006, cu modificari si completari.

Incepând cu data de 01.07.2022, declarațiile privind obligaţiile la Fondul pentru mediu vor fi depuse exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile proiectului de modificare a Ordinului nr. 572/2019 pentru depunerea declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, cu modificările și completările ulterioare. Actul normativ poate fi consultat la adresa https://afm.ro/taxe_legislatie_v.php/.

Cine depune declaratie la fondul de mediu? Tipuri de declaratii

  • Declaratii la fondul de mediu pentru ambalajele introduse pe piata nationala

Conform Legii 249 din 2015 privind ambalajele si deseurile de ambalaje exista o prima declaratie la fondul pentru mediu privind ambalajele introduse pe piata si gestionarea deseurilor rezultate astfel incat sa se atinga un obiectiv de reciclare de 60% din totalul cantitatilor de ambalaje introduse pe piata.

Daca nu se indeplineste acest obiectiv, prin sistem individual sau prin transfer de responsabilitate, se calculeaza si se plateste o contributie de plata de 2 lei/kg . Aceasta contributie se achita pentru diferenta dintre cantitatile aferente obligatiilor anuale de gestionare si cantitatile realizate efectiv.

Obligatii privind depunerea declaratiilor lunare AFM privind ambalajele puse pe piata dar si plata anuala a contributiilor la fondul pentru mediu revin agentilor economici care:

– importa sau achizitioneaza intracomunitar materii prime,  produse ambalate sau ambalaje de desfacere (pungi, caserole, pahare, etc.);

–  introduc pe piata ambalaje de desfacere;

–  inchirieaza, sub orice forma, ambalaje;

–  comercializeaza pe piata din Romania produse cu marca proprie (chiar daca sunt produse de producatori din Romania);

– reambaleaza sau supraambaleaza produse ambalate individual in vederea comercializarii;

– produc diverse lucruri/obiecte pe care le ambaleaza in vederea comercializarii pe teritoriul Romaniei;

 

> Declaratii la fondul de mediu pentru  EEE-urile introduse pe piata

Toti operatorii economici care introduc pe piata nationala EEE-uri fie prin activitate de productie EEE-uri conform obiectului de acitvitate, fie prin activitati de import sau achizitii intracomunitare EEE-uri (pentru distributie sau chiar si pentru uz propriu)  sunt obligati sa depuna declaratii la fondul pentru mediu.

Acesti operatori trebuie sa asigure o rata de colectare a deseurilor din astfel de echipamente de minim 45% incepand cu ianuarie 2020 si de minim 65% incepand cu anul 2021, conform Ordonantei de urgenta nr. 15 din 2015 privind deseurile de echipamente electrice si electronice (va recomandam sa verificati anexele ordonantei mentionate pentru a identifica tipurile de EEE-uri pentru care aveti obligatii de raportare si care sunt cele excluse).

Daca nu se ating obiectivele mentionate mai sus, compania este pasibila de a plati o penalitate de 4 lei/kg, respectiv 20 lei/kg pentru echipamente de iluminat, pentru diferenta între obiectivul mentionat si cantitatea de deseuri efectiv gestionata.

Declaratiile la fondul de mediu privind EEE-urile introduse pe piata se depun lunar. Calculul contributiilor la fondul pentru mediu si plata acestora se face anual.

Obiectivul de reciclare se poate îndeplini individual sau prin transfer catre o organizatie colectiva autorizata de Ministerul Mediului. De asemenea, compania trebuie sa se inscrie în Registrul national al producatorilor de EEE mentinut de catre ANPM.

> Declaratii la fondul de mediu privind  cantitatile de anvelope introduse pe piata 

Devin obligatorii a fi depuse de toti operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope, noi sau uzate¸ fie prin activitate de productie anvelope conform obiectului de activitate, fie prin activitati de import sau achizitii intracomunitare de anvelope (pentru distributie/vanzare sau pentru uz propriu).

Conform HG nr. 170/2004 privind gestionarea anvelopelor uzate agentii economii mai sus mentionati  au un obiectiv anual de valorificare de 80%. Obiectivul de reciclare se poate indeplini individual sau prin transfer catre o organizatie colectiva autorizata de Ministerul Mediului.

Daca, la final de an exista o diferenta intre cantitatile aferente obligatiilor anuale de gestionare si cantitatile realizate efectiv se calculeaza si se plateste o contributie de 2 lei/kg pentru anvelopele introduse pe piata nationala.

Declaratiile la fondul de mediu pentru anvelopele introduse pe piata se intocmesc  lunar DAR calculul contributiilor la fondul pentru mediu si plata acestora se face anual.

> Declaratii la fondul de mediu pentru  bateriile si acumulatorii introdusi pe piata nationala

Devin obligatorii a fi depuse de toti operatorii economici care introduc pe piata nationala baterii si acumulatori (ATENTIE: ca atare sau integrate in EEE-uri !!!), fie ca urmare a activitatilor de productie conform obiectului de acitvitate, fie prin activitati de import sau achizitii intracomunitare de baterii si acumulatori (pentru distributie/vanzare sau pentru uz propriu).

Conform Hotararea de Guvern 1132/2008 privind regimul bateriilor si acumulatorilor si al deseurilor de baterii si acumulatori, modificata si completata prin HG 1079/2011, agentii economici sunt responsabili pentru gestionarea deseurilor generate de aceste baterii si acumulatori, prin atingerea unui procent anual de colectare de 45%.  Obiectivul de reciclare se poate indeplini individual sau prin transfer catre o organizatie colectiva autorizata de Ministerul Mediului.

Daca, la final de an, exista o diferenta intre cantitatile aferente obligatiilor anuale de gestionare si cantitatile realizate efectiv se calculeaza si se plateste o contributie de 4 lei/kg pentru bateriile si acumulatorii introdusi pe piata nationala.

Declaratiile la fondul pentru mediu privind bateriile si acumulatorii introdusi pe piata se depun lunar. Calculul contributiilor la fondul penru mediu si plata acestora se face anual. De asemenea, compania trebuie sa se inscrie in Registrul national al producatorilor de baterii si acumulatori mentinut de catre ANPM.

> Declaratii la fondul de mediu privind  uleiurile introduse pe piata 

Declaratiile devin obligatorii a fi depuse de toti operatorii economici care introduc pe piata nationala uleiuri sintetice, semisintetice sau minerale, fie prin activitate de productie conform obiectului de acitvitate, fie prin activitati de import sau achizitii intracomunitare de uleiuri (pentru distributie/vanzare sau pentru uz propriu).

Aici lucrurile s-au simplificat pentru importatori, astfel conform contributiei prevazute la art. 9 alin. (1) lit. s) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006,   s-a introdus o taxa de 0,3 lei/kg aplicata tuturor uleiurilor introduse pe piata nationala (fie ele uleiuri sintetice/semisintetice sau minerale, produse/importate printr-o achizitie intracomunitara), taxa care se evidentiaza separat pe factura si se refactureaza pana la utilizatorul final.

Declaratia la fondul de mediu privind uleiurile introduse pe piata se intocmeste lunar. Si tot lunar se face si plata contributiilor la fondul pentru mediu.

> Declaratii la fondul de mediu pentru Eco taxa (pungi de transport)

Toti operatorii economici care introduc pe piata nationala pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obtinute din resurse neregenerabile sunt obligati sa depuna declaratii la fondul pentru mediu. Pungile si sacosile pot fi rezultatul activitatii proprii conform obiectului de acitvitate, au fost puse pe piata dupa ce au fost inscriptionate/branduite sau sunt introduse pe piata nationala urmare a unui import sau achizitie intracomunitara.

Si aici lucrurile sunt simple pentru ca producatorii/importatorii sunt obligati sa declare si sa plateasca o ecotaxa de 0,15 lei/bucata. Taxa se aplica tuturor pungilor si sacoselor vandute si se evidentiaza separat pe factura/bon fiscal pana la utilizatorul final.

Declaratiile la fondul de mediu privind pungile si sacosele introduse pe piata se depun trimestrial. Calculul contributiilor la fondul pentru mediu si plata acestora se face trimestrial.

> Declaratii la fondul de mediu privind  substantele periculoase introduse pe piata nationala

Daca produceti, importati sau achizitionati intracomunitar substante clasificate de actele normative relevante (Regulamentul REACH) ca fiind periculoase pentru mediu aveti obligatia de a le declara la fondul de mediu lunar si de a plati o contributie de 2% din valoarea de vanzare a substantelor introduse pe piata, exclusiv TVA.

> Declaratii la fondul de mediu privind  emisiile provenite din surse fixe 

Agentii economici  detinatori a unei surse fixe precum centrale termice, generatoare electrice, stationare a caror utilizare afecteaza factorii de mediu sunt obligati sa depuna declaratii la fondul pentru mediu.

Taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera, in cuantumul prevazut in anexa nr. 1 din OUG nr. 196/2005, in conformitate cu OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 9 alin. (1) lit. b), au obligatia de a le intocmii toti operatorii economici detinatori de surse stationare a caror utilizare afecteaza factorii de mediu, de exemplu detinatorii de centrale termice pe gaz, care au o capacitate mai mare sau egala cu 1 MW.

Declaratiile la fondul de mediu privind emisiile de poluanti in atmosfera se depun lunar. Calculul contributiilor la fondul pentru mediu si plata acestora se face lunar.

Oferim:

  • Inrolare platforma electronica AFM-online: (creare cont cu certificat digital);
  • Intocmire declaratie online;
  • Depunere declaratie online;

Apeland la serviciile specialistilor MOB ENVIRONMENT SERVICES SRL si beneficiind de expertiza acestora, poti beneficia de solutii de mediu sigure si de calitate, contribuind astfel la o abordare mai responsabila si eficienta a activitatii tale, din perspectiva mediului, indiferent de domeniul de activitate.

Formular de contact

Contactati-ne pentru mai multe informatii privind produsele si serviciile oferite de ServiciiPentruMediu.ro.